Tagtik

De energiecrisis zal elk gezin tot wel 3.000 euro kosten

24 December 2021 13:00 De energiecrisis gaat hard en er is nog geen licht aan het einde van de tunnel in zicht. Begin deze week werden opnieuw records gebroken op de gas- en elektriciteitsmarkt. We hebben het bijvoorbeeld over ruim 160 euro per megawatt voor gas, terwijl we een maand geleden nog rond de 80 euro zaten, en voor de gezondheidscrisis 18 euro. “De situatie verslechtert aanzienlijk”, zegt Damien Ernst, professor aan de Universiteit van Luik bij DH.

"Risico op hospitalisatie met omikron 50 à 70 procent lager dan met delta"

24 December 2021 08:10 Besmettingen met de omikronvariant leiden minder vaak tot ziekenhuisopnames dan infecties met de deltavariant. Dat staat te lezen in twee Britse studies die woensdag gepubliceerd werden. Uit het eerste onderzoek blijkt voor omikron “een vermindering met twee derde van het risico op hospitalisatie, in vergelijking met delta”. Het tweede onderzoek ziet het risico op elke vorm van hospitalisatie met 20 tot 25 procent verminderen na een besmetting met de omikronvariant. Voor ziekenhuisopnames van één nacht of meer gaat het om een vermindering met 40 tot 45 procent.

Vandenbroucke wil dinsdag bemiddelen met cultuursector

23 December 2021 17:09 Het Overlegcomité besliste woensdag om vanaf 26 december een verbod in te voeren op binnenevenementen, waaronder cultuur- en theatervoorstellingen en bioscoopvertoningen. Bijgevolg incasseert de veel geplaagde cultuursector opnieuw een uppercut. De expertengroep GEMS vroeg immers niet expliciet om een nieuwe sluiting van de cultuursector. Artiesten, regisseurs en culturele organisaties reageren verontwaardigd en boos op de beslissing van het Overlegcomité. Ze plannen dan ook heel wat acties om hun ongenoegen duidelijk te maken.

Vlaamse cultuursector hangt zwarte vlag buiten

23 December 2021 17:02 Het Overlegcomité besliste woensdag om vanaf 26 december een verbod in te voeren op binnenevenementen, waaronder cultuur- en theatervoorstellingen en bioscoopvertoningen. Bijgevolg incasseert de veel geplaagde cultuursector opnieuw een uppercut. Artiesten, regisseurs en culturele organisaties reageren verontwaardigd en boos op de beslissing van het Overlegcomité.