Tagtik

[UPDATE] 20 jaar cel voor Salah Abdeslam en Sofien Ayari

Maandag heeft de correctionele rechtbank van Brussel haar vonnis uitgesproken in de zaak tegen Salah Abdeslam en Sofien Ayari voor hun aandeel in de schietpartij van 15 maart 2016 bij een huiszoeking in Vorst. Beide terroristen kregen de maximumstraf van 20 jaar cel voor moordpoging op agenten in een terroristische context. Ze moeten elk ook een boete van 12.000 euro betalen.

Salah Abdeslam en Sofien Ayari werden schuldig bevonden aan moordpoging in een terroristische context en verboden wapenbezit. "Er zijn meer dan dertig kogels afgevoerd met als doel om te doden", zo verklaarde de rechtbank de duidelijke intentie van de terroristen om te doden. Ook de terroristische context achtte de rechtbank bewezen.

Bij de schietpartij werden drie politieagenten gewond toen zij binnenvielen in een huis waarvan de politie vermoedde dat het een schuilplaats was van de terroristische cel die de aanslagen in Parijs van november 2015 hadden uitgevoerd.

De Algerijnse terreurverdachte Mohamed Belkaid werd bij de huiszoeking gedood, maar twee andere terroristen konden ontsnappen. Drie dagen later kon de politie Salah Abdeslam en Sofien Ayari oppakken in Molenbeek. Vier dagen later pleegden de overblijvenden van de terroristische cel de aanslagen in Zaventem en Maalbeek.

De verdediging van de terroristen vroeg de vrijspraak voor de moordpoging en gaf enkel het verboden wapenbezit toe. Volgens Sven Mary, de advocaat van Abdeslam, was er een procedurefout gemaakt, maar die werd verworpen door de rechtbank.

Salah Abdeslam en Sofien Ayari waren allebei niet aanwezig op de rechtbank toen hun straf werd uitgesproken.

(Fausto by Tagtik/Source: VRT, Standaard/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren