Tagtik

Aan nieuwe aanslag ontsnapt?

Twee weken na de aanslag in Luik waarbij een geradicaliseerde gedetineerde twee politieagentes en een student ombracht, is een andere geradicaliseerde gevangene erin geslaagd om 30 uur op vrije voeten te lopen bij een penitentiair verlof. Bij een klopjacht van de politie werd hij aangetroffen bij een nicht waar hij was ondergedoken.

Ook vorig jaar was de 31-jarige Abdelouafi T. al eens te laat teruggekeerd van penitentiair verlof. "Jullie weten niet met wie jullie te maken hebben. Ik ga me niet laten pakken. Had ik mijn wapens bij, jullie waren eraan," zo schreeuwde hij toen de politieagenten toe.

Van een bron binnen de gevangenis vernam Het Laatste Nieuws dat de T. heel wat contacten heeft gehad met gekende terroristen, zoals de veroordeelde terrorist Nizar Trabelsi, Mehdi Nemmouche, de aanslagpleger op het Joods Museum, of Syriëstrijder Younes Delefortrie.

Minister van Justitie Koen Geens had een extra screening beloofd voor alle gedetineerden die op de lijst staan van geradicaliseerde gevangenen, zoals T., en dat tot die screening er was, zij geen verlof mochten krijgen. Die maatregel geldt echter voor gevangen die een penitentiair verlof aanvragen en niet voor T.: die kreeg al van de strafuitvoeringsrechtbank een uitgaanstoelating. Het Antwerps parket vraagt nu om deze toelating in te trekken.

(Fausto by Tagtik/Source: Het Laatste Nieuws/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren