Tagtik

Afghaanse president op Facebook: “De taliban hebben gewonnen”

De taliban heeft zondag de Afghaanse hoofdstad Kaboel heroverd, waarna de Afghaanse president Ashraf Ghani de stad verlaten heeft en naar het buitenland is vertrokken.

Op Facebook gaf president Ghani meer informatie over zijn vertrek zondagavond. “Vandaag heb ik een moeilijke keuze moeten maken tussen blijven wanneer de taliban het paleis binnen drongen of mijn land verlaten dat ik de voorbije twintig jaar heb beschermd. De taliban zijn erin geslaagd me te verwijderen, ze waren hier om Kaboel en de mensen van Kaboel aan te vallen. Om nog meer bloedvergieten te vermijden, dacht ik dat het beter was om te vertrekken”, staat er te lezen op Facebook. “De taliban hebben gewonnen”, gaf hij toe.

“Indien ik was gebleven zouden ontelbare patriotten de martelaarsdood zijn gestorven en de stad Kaboel zou vernietigd zijn geworden, resulterend in een grote humanitaire catastrofe”, aldus Ghani. “De taliban hadden duidelijk gemaakt dat zij bereid waren een bloedige aanval op heel Kaboel uit te voeren en op het volk van Kaboel Sharif, om me uit de macht te zetten. Om veel bloedvergieten te vermijden, heb ik beslist weg te gaan”, klinkt het.

“De taliban hebben gewonnen en nu zijn ze verantwoordelijk voor het beschermen van de eer, rijkdom en zelfrespect van de landgenoten. De legitimiteit van harten hebben ze niet gewonnen. Nooit in de geschiedenis heeft droge macht iemand legitimiteit gegeven en het zal hen ook niet gegeven worden. Ze staan nu voor een nieuwe historische test; ofwel zullen ze de naam en eer van Afghanistan beschermen of ze zullen prioriteit geven aan andere plaatsen en netwerken.”

Afghaans president Ashraf Ghani lijkt de taliban ook advies te geven: “Het is noodzakelijk dat de taliban de toekomst van alle mensen, naties, verschillende sectoren, zusters en vrouwen van Afghanistan verzekeren om de legitimiteit en de harten van de mensen te winnen. Maak een duidelijk plan en deel het met het publiek.”

Ook de vicepresident Amroellah Saleh zou volgens BBC gevlucht zijn. De taliban konden al 26 van de 34 provinciehoofdsteden in Afghanistan veroveren in minder dan twee weken tijd. Tientallen talibanstrijders hebben het presidentieel paleis in Kaboel ingenomen en hun overwinning uitgeroepen op de Afghaanse regering. Dat bleek zondagavond uit televisiebeelden die verspreid werden door de Qatarese nieuwszender Aljazeera

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren