Tagtik

Het nieuwe 'overwinningsplan' van Zelenski dat Moskou op de knieën moet dwingen

President Zelenski noemt zijn nieuwe initiatief dat hij onthulde op het forum “Ukraine 2024 Independence” in Kiev ronduit een 'overwinningsplan'. “Het plan moet Rusland dwingen om langs diplomatieke weg een einde te maken aan de oorlog. Die zal onvermijdelijk eindigen via een dialoog, maar we moeten aan die onderhandelingen kunnen beginnen vanuit een positie van sterkte”, klinkt het strijdvaardig bij de Oekraïense president.

Het offensief in de Russische Koerskregio is slechts één van de vier onderdelen van het ambitieuze plan van Zelenski. Hij wil het volledige plan trouwens in september voorleggen aan de Amerikaanse president Joe Biden, in de rand van de Algemene Vergadering van de VN in New York die hij hoopt te kunnen bijwonen. Hij wil het plan trouwens ook bespreken met Kamala Harris en Donald Trump, de twee kandidaten om Biden als president op te volgen. 

Oekraïne heeft met succes een eigen ballistische raket getest, zo meldt Zelenski, waarmee hij hoopt nog meer in de gratie van de VS te vallen.

De Oekraïense president hoopt dan ook dat de VS mee stapt in zijn plan om Moskou te dwingen deze oorlog te beëindigen. “Het eventuele succes van het plan hangt van hem (Biden, red.) af: zullen de VS ons geven wat er in het plan staat en zullen we vrij zijn om het uit te voeren?”, vroeg Zelenski. Daarmee zet hij opnieuw druk op Washington om westerse wapens voor de lange afstand ook te mogen inzetten tegen doelwitten diep in Rusland.

De stap die Zelenski vraagt is en blijft voorlopig alsnog een rode lijn voor Washington. De VS vreest immers dat Rusland in dat geval nucleaire wapens zal gebruiken en een Derde Wereldoorlog zal beginnen.

(SR for Tagtik/Illustration picture: Picture by President of Ukraine via WikiCommons licensed under cco_1_0)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren