Tagtik

"België bereidt zich voor op oorlog"

Operatie 'Storm Tide' vond plaats van 13 tot 24 mei in België. Het was een grootschalige oefening waarbij een crisissituatie werd gesimuleerd en waarbij Europese onderdanen in het buitenland moesten worden gered. 

In totaal namen bijna 900 militairen deel aan de speciale operatie, vergezeld van 600 studenten die de rol speelden van mensen die vanuit Henegouwen (een provincie in het westen van België) naar Frankrijk moesten worden geëvacueerd, meldt de Belgische regionale krant L'Avenir. Ludivine Dedonder, minister van Defensie, legde uit dat het doel van de oefening "is om te laten zien dat we ons voorbereiden, niet omdat er een dreiging is, maar voor het geval dat. Ons leger moet te allen tijde klaar zijn om in te grijpen in een crisissituatie."

Storm Tide is een evacuatieoperatie die om de twee jaar plaatsvindt en wordt georganiseerd door de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken in samenwerking met Defensie. Dit jaar heeft de speciale oefening een Europese dimensie gekregen, aangezien België momenteel het voorzitterschap van de Europese Unie bekleedt, aldus L'Avenir. 

Scenario
Frédéric Linotte, commandant van het Special Operations Regiment (SOR) schetst de gesimuleerde situatie: "Een fictief land is instabiel door een conflict tussen twee partijen... Een staakt-het-vuren stelt naties die dat willen in staat om hun onderdanen te evacueren." In dit geval was de regio Henegouwen in gevaar en moesten de te evacueren mensen naar Frankrijk worden gebracht, via de luchtmachtbasis Châlons-Vatry, tussen Reims en Troyes.

Twee duidelijke doelstellingen
"De interoperabiliteit verbeteren en de defensiecapaciteiten van de Europese Unie versterken", zegt het hoofd van Defensie, Michel Hofman. Tegen 2025 zal de EU-defensie profiteren van een snelle inzetbaarheid.

Naast de 900 militairen die voor de oefening zijn gemobiliseerd, hebben 27 Franse parachutisten en 44 leden van de Nederlandse marine zich bij de groep aangesloten. Storm Tide kreeg in België voor het eerst een internationale dimensie. 

(SR and AsD for Tagtik/Source: L’Avenir/Illustration: Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren