Tagtik

Belgische inlichtingendiensten verijdelden aanslag op George Bush

De Belgische Staatsveiligheid heeft ervoor gezorgd dat de FBI een aanslag op voormalig Amerikaans president George Bush heeft kunnen verijdelen.

De gouden tip kwam namelijk uit België. Daardoor kon een cel van vier terroristen gearresteerd worden en vond er uiteindelijk geen aanslag plaats op Georges Bush.

De FBI meldt dat een in Ohio woonachtige Irakees, Shihab Ahmed Shihab Shihab, het plan had opgevat om Bush te laten vermoorden door IS-strijders. De man zou Bush hebben willen doden als vergelding voor de vele Iraakse doden die zijn gevallen door de Amerikaanse invasie in Irak (2003). De FBI kwam hem echter op het spoor nog voor hij tot actie kon overgaan. De FBI ontdekte zijn plannen met hulp van twee informanten en door Shihabs WhatsApp-gedrag te volgen. De man reisde onder meer naar Dallas om er de woning van Bush en diens presidentiële bibliotheek op de campus van de Southern Methodist University te filmen. Tegen de FBI-informant zou hij verder gezegd hebben dat hij actief betrokken wilde worden bij de moord op Bush. Het had hem volgens het bevel niet uitgemaakt of hijzelf om het leven zou komen bij de moordpoging, omdat hij trots zou zijn op zijn betrokkenheid. Shihab wilde Bush vermoorden tijdens een toespraak in Dallas.

De Belgische staatsveiligheid volgt al jaren verschillende teruggekeerde IS-strijders. Een van diegenen die gevolgd werd, had plots veel contact met Shihab. De VRT meldt dat er communicatie werd onderschept over mensensmokkel. De Belgische Staatsveiligheid besloot om de Amerikaanse collega's op de hoogte te brengen. Pas toen België de VS inlichtte, kwam Shihab in het visier van de FBI.

(Skwadra by Tagtik/Source: VRT - Radio 1/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren