Tagtik

Biden wil 'superwapen dat oorlog kan beslissen' niet aan Oekraïne geven

De Verenigde Staten bereiden een nieuw pakket van militaire steun voor om aan Oekraïne te schenken. Maar wat betreft de gewilde Atacms, een vier meter lange Amerikaanse raket die een bereik van wel 300 kilometer heeft, houdt de Amerikaanse president Joe Biden het been stijf.

De VS schenken opnieuw militair materiaal met een waarde van 600 miljoen euro aan Oekraïne. Het gaat om anti-dronesystemen, raketten en duizenden artilleriegranaten.

Een Army Tactical Missile System geven de VS echter niet weg. Hiermee zou elk mogelijk Russisch doelwit met precisie kunnen uitgeschakeld worden. "Oekraïne heeft geen baat bij raketten die verder dan 100 kilometer gaan", klinkt het immers bij het Pentagon. "Vrijwel alle doelwitten bevinden zich inderdaad op een afstand van 30 à 50 kilometer van het front. Bovendien heeft Oekraïne veel doelwitten: artillerie, munitiedepots, radarsystemen. Dan ben je beter af met de goedkopere Himars, die zes doelen tegelijk onder vuur kunnen nemen. De Atacms is één raket", stellen de Amerikanen.

Daarnaast komt er ook nog heel wat druk van Rusland op de States bij. De Russische woordvoerder van Buitenlandse Zaken herhaalde donderdag immers dat Washington een rode lijn zou overschrijden als ze Atacms zouden leveren. En Biden wil vermijden dat zijn land ook echt een partner wordt in het conflict aangezien met deze Amerikaanse superraket doelwitten op Russisch grondgebied zouden kunnen geviseerd worden.

(Skwadra by Tagtik/Source: NBC - Daily Mail - Het Nieuwsblad/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren