Tagtik

Bizarre coronavariant zorgt voor extra alertheid

De nieuwe coronavariant BA.2.86 steekt stilaan zijn neus aan het venster. Net als omikron even geleden, telt BA.2.86 opvallend veel méér mutaties dan andere coronavarianten die in omloop zijn. En net als omikron dook hij schijnbaar vanuit het niets op, zonder dat tussenvormen met minder mutaties zijn komst hadden aangekondigd. Er is dan toch wat angst dat deze nieuwe variant zich ook over de hele wereld zou kunnen gaan verspreiden.

Al op 4 werelddelen
Tot dusver zijn maar elf stalen van de nieuwe virusvariant opgepikt, in laboratoria in de VS, Zuid-Afrika, Denemarken, Israël en Groot-Brittannië. Maar het gaat hier wel al over vier verschillende continenten. De kans is dan ook reëel dat BA.2.86 zich al in veel andere landen bevindt, maar nog niet opgemerkt werd door surveillancelaboratoria. 

Quarantaine is mede oorzaak
Onderzoekers vermoeden dat BA.2.86 op diverse plaatsen in de wereld parallel is ontstaan bij mensen die door een verstoorde afweer langdurig met het coronavirus besmet in quarantaine verbleven – ­vele maanden tot jaren. 

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft de BA.2.86-variant voorlopig niet de kwalificatie ‘zorgwekkend’ gegeven – de hoogste risicocategorie – maar brengt hem onder in de categorie ‘under monitoring’; in de gaten te houden zonder te panikeren.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren