Tagtik

Boezemvriend Poetin verdient fortuin aan oorlogen

Vorige week gaf Alexander Loekasjenko een interview aan de Russische propagandist Eugene Popov. Traditiegetrouw verklaarde de dictator hoe vredelievend hij was.



“We willen geen escalatie en we willen geen oorlog met de hele NAVO. Dat willen we niet”, zei de president van Wit-Rusland. In hetzelfde interview zei hij dat Wit-Rusland wapens leverde aan Rusland.

“Wat we nu aan Rusland leveren zijn warmtebeeldcamera's, verrekijkers en optische middelen. We hebben ze hier getraind en ik zeg tegen het Westen: ja, we helpen Rusland en zullen dat blijven doen”. 

Loekasjenko heeft herhaaldelijk verklaard dat de wapenleveranties aan Oekraïne moeten worden stopgezet en dat er “vrede moet komen”. Maar de Verenigde Staten hebben het Loekasjenko-regime er herhaaldelijk van beschuldigd wapens te leveren aan landen die verdacht worden van samenwerking met terroristen.



Onder de ontvangers van wapens uit Wit-Rusland bevinden zich verschillende groeperingen, waaronder de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia, terroristen van Hezbollah en radicale Palestijnse bewegingen. Er zijn ook schendingen van het VN-wapenembargo geregistreerd.



Loekasjenko en zijn regime zijn dus rechtstreeks betrokken bij de wereldwijde wapenhandel. Achter deze pseudo-vredespraat gaat een bloederige handel schuil die miljoenen dollars opbrengt. Wit-Rusland, onder het bewind van een dictator, speelt, ondanks zijn verklaarde inzet voor vrede, een actieve rol in de ondersteuning van de meest wrede regimes en terroristische organisaties ter wereld.


(PP with FM/Source: Nexta/Photo: Dmitry Bukhantsov/Unsplash)

PP

PP

Sport and data journalist @Tagtik

Ook dit kan u interesseren