Tagtik

'Bommelding pas verstuurd na bevel tot noodlanding'

De bommelding die door de Wit-Russische autoriteiten werd aangehaald als de reden om een ​​Ryanair-vliegtuig met een dissidente journalist aan boord een noodlanding in Minsk te laten maken, werd pas gestuurd nadat het vliegtuig was omgeleid. Dat meldde e-mailprovider Proton Technologies AG donderdag.

De Wit-Russische autoriteiten zeiden dat ze het vliegtuig, dat zich in hun luchtruim bevond op weg van Griekenland naar Litouwen, zondag in de Wit-Russische hoofdstad hebben laten landen vanwege een bommelding van de islamitische militante groepering Hamas. Journalist Roman Protasevich en zijn vriendin Sofia Sapega werden echter gearresteerd toen het vliegtuig landde. Hamas ontkent vooralsnog iets te maken te hebben met de bommelding. Europese leiders beschuldigen Wit-Rusland dan ook van door de staat gesteunde piraterij.

Woensdag publiceerde de in Londen gevestigde onderzoeksgroep Dossier Centre een e-mail met de vermeende Hamas-dreiging van iemand die zichzelf Ahmed Yurlanov noemde. De e-mail leek te zijn verzonden 24 minuten nadat de Wit-Russische autoriteiten de bemanning van het vliegtuig hadden gewaarschuwd dat er een bommelding was. Over de opvallende timing van de e-mail werd voor het eerst bericht door de magazines Daily Beast en Newlines.

Proton weigerde commentaar te geven op de details van de e-mail en zei dat de codering het onmogelijk maakte om "toegang te krijgen tot de inhoud van het bericht of deze te verifiëren".

"We kunnen echter zien wanneer het bericht is verzonden en we kunnen bevestigen dat het bericht in kwestie is verzonden nadat het vliegtuig is omgeleid", aldus het Zwitserse bedrijf in een verklaring. Het voegde eraan toe dat ze geen enkel geloofwaardig bewijs hebben gezien dat de Wit-Russische beweringen waar zouden zijn. Proton zal de Europese autoriteiten alle medewerking verlenen bij hun onderzoek nadat het een juridisch verzoek zal ontvangen hebben.

(Skwadra by Tagtik/Source: Daily Beast - Newlines - Reuters/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren