Tagtik

Piloot zette motor uit om vliegtuig met 83 passagiers te laten neerstorten

Joseph Emerson vloog op 22 oktober 2022 als passagier mee in de cockpit tijdens een vlucht van Alaska Airlines van Everett (Washington) naar San Francisco (Californië). Wat hij toen deed, tart elke zieke verbeelding.

Uit het vliegtuig springen
Aan boord van het vliegtuig bevonden zich 83 passagiers. Joseph Emerson is een gediplomeerd piloot, maar vloog in de cockpit mee als passagier op die bewuste vlucht. Maar plots had hij een kortsluiting in zijn hoofd. Hij probeerde de motoren van het vliegtuig uit te schakelen zodat het vliegtuig zou neerstorten. Gelukkig konden de piloot en copiloot door hun razendsnelle reactie ingrijpen en het vliegtuig in de lucht houden. Nadien probeerde hij ook nog om een nooduitgang te openen, in een poging om uit het vliegtuig te springen en alsnog “wakker te worden”. De vlucht werd omgeleid naar Portland en daar sloeg de politie Joseph Emerson in de boeien.

Psychedelische drugs
De arts van de gevangenis die Joseph onderzocht, wijt zijn bizarre gedrag aan de consumptie van psychedelische paddenstoelen. Die had hij immers tijdens het weekend geconsumeerd. De man zou 45 dagen in de gevangenis doorbrengen, vooraleer hij op borgtocht werd vrijgelaten. Deze week moet Joseph zich voor de rechtbank verantwoorden voor zijn duivelse daad. “Ik heb een grote fout gemaakt”, stuurde de man nog naar zijn vrouw net voor hij gearresteerd werd. 

Piloot met mentale problemen
“Ik neem de verantwoordelijkheid voor mijn keuzes”, verklaart de voormalige piloot. De veertiger geeft toe dat hij psychedelische paddenstoelen had gegeten en terugkeerde van een weekend met vrienden waarbij ze stil hadden gestaan bij de dood van zijn beste vriend in 2018. Ook voor dat verlies kampte de man al langer met depressies. “Ik was angstig en kreeg in het vliegtuig het gevoel dat ik daar gevangen zat en nooit meer thuis zou geraken”, zegt hij. “Plots ging mijn blik naar de twee rode hendels waarmee de motoren uitgeschakeld kunnen worden. Om een of andere reden dacht ik dat ik uit mijn hallucinogene toestand zou komen als ik die hendels vast zou grijpen en er een snok aan zou geven. Het zijn dertig seconden van mijn leven die ik graag zou willen veranderen, maar dat kan natuurlijk niet.”

De piloot wordt aangeklaagd voor 83 pogingen tot moord.

(FVDV for Tagtik/Source: ABC/Illustration: Unsplash)

Denk je aan zelfmoord en heb je nood aan een gesprek, dan kan je in België terecht bij de Zelfmoordlijn op het nummer 1813 of via www.zelfmoord1813.be.

Denk je aan Zelfmoord? We zijn er voor je. Je kunt met ons in Nederland geheel anoniem bellen of chatten. Bel gratis 0800-0113 Chat met ons.

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren