Tagtik

Celstraf van 34 jaar omdat vrouw Twitter gebruikt

In Saudi-Arabië werd de 34-jarige Salma al-Shebab veroordeeld tot een gevangenisstraf van 34 jaar omdat ze een eigen account had op Twitter en daarmee enkele posts van “dissidenten en activisten” had geretweet.

De vrouw studeerde in het Engelse Leeds en keerde in december 2020 voor een korte vakantie terug naar Saudi-Arabië. Daar werd ze echter aangehouden door de politie. Ze werd verhoord omwille van haar tweets en uiteindelijk ook gearresteerd. In eerste instantie kreeg ze drie jaar cel opgelegd. De vrouw ging echter in beroep tegen de veroordeling en maandag legde een hof van beroep haar een nog veel zwaardere straf op: 34 jaar cel, gevolgd door 34 jaar reisverbod.

Waarvoor werd Salma al-Shebab veroordeeld?
Haar misdaad wordt omschreven als “het gebruik van een website om publieke onrust te veroorzaken en de burgerlijke en nationale veiligheid te destabiliseren”. Soms retweette ze posts van Saudische dissidenten die in ballingschap leefden. En daarvoor krijgt ze nu een gevangenisstraf van 34 jaar. Al-Shebab kan echter ook tegen deze veroordeling nog in beroep gaan.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren