Tagtik

De constante dreiging die boven de Russen hangt

Na geconfronteerd te zijn met een van de grootste drone-aanvallen in zijn geschiedenis, vraagt Moskou zich (terecht) af of de Oekraïense strijdkrachten deze intensiteit van aanvallen zullen volhouden. 

In een interview met La Dépêche du Midi geeft de voormalige Franse officier en schrijver Guillaume Ancel zijn mening over de voortzetting van deze oorlog op Russisch grondgebied. 

Volgens de schrijver maakt deze recente drone-aanval deel uit van een belangrijke demonstratie voor Kiev “omdat de Oekraïners proberen de geallieerde landen ervan te overtuigen dat ze middellangeafstandswapens mogen gebruiken. De geallieerden zijn nog steeds terughoudend omdat het niet hetzelfde is om een Amerikaanse raket te gebruiken om een Russische militaire basis 300 km van de grens te raken. Oekraïne laat zien dat ze het aan hun kant doen, dat de rode lijn al lang geleden is overschreden.” Hij verduidelijkte dat het echte doel van de verrassingsoperatie bij Koersk niet militair was: 

“Niemand geeft erom wie de Seim-rivier bezit. Maar het feit dat de Russische samenleving zich nu luidop afvraagt 'Wist je dat de Oekraïners Moskou hebben gebombardeerd?, dat verandert de hele zaak"

Hoe zit het met burgers? Wat is de dreiging voor hen? Volgens Guillaume Ancel is het risico voor burgers even waarschijnlijk als een auto-ongeluk. “Er is echter een onaangenaam gevoel, net als in Oekraïne. Dat burgers die honderden kilometers van de frontlinie wonen niet veilig zijn. Psychologisch is dit gevoel van bedreiging erg pijnlijk. Kiev wil dat de Russen zich bedreigd voelen. Het inboezemen van deze dreiging in de Russische samenleving is hun manier om de Russen de oorlog weer voor te spiegelen”.

(SR and Manon Pierre for Tagtik/Source: La Dépêche/Illustration: Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren