Tagtik

De dubbele agenda achter de Oekraïense aanval op Russisch grondgebied

Het Oekraïense leger voert een operatie uit op Russisch grondgebied, in de richting van Koersk. Deze gedurfde strategische zet zorgt voor opschudding in Rusland. De Russen vallen nu Soumy aan, een van de steden die in 2022 werden bevrijd.

De oblast Soumy grenst aan Rusland, niet ver van Belgorod en Koersk. Het was daarom een van de eerste gebieden die op 24 februari 2022 werd aangevallen. De stad hield stand en werd niet binnengevallen. Soumy werd echter wel omsingeld. De directe buitenwijken en het platteland waren binnengevallen door Poetins troepen op weg naar Kiev en Kharkiv. Sinds het Oekraïense tegenoffensief aan het begin van het conflict verlieten de Russen de oblast op 6 april 2022. Sindsdien zijn er nog steeds luchtaanvallen met raketten en drones. Maar de situatie was relatief rustig in de regionale hoofdstad Soumy. Maar sinds de Oekraïense inval op Russisch grondgebied in de oblast Koersk op 6 augustus 2024 zijn de Oekraïense stad en de regio het doelwit geworden van dagelijkse aanvallen, vooral met glijbommen. In 2 dagen zijn er al 52 geleide bommen gemeld in de lucht boven Soumy.

Oekraïense discretie
De Oekraïense vrouwen uit Soumy die contact met ons opnamen, zeggen ook dat hun stad herhaaldelijk luchtalarm krijgt. Op donderdag 8 augustus schoot de luchtverdediging naar verluidt de 19 raketten neer. Geen enkele raakte zijn doel, maar de brokstukken veroorzaakten schade op de grond. Gevechtsvliegtuigen van Defensie en verkenningsdrones hebben boven de stad gevlogen. Sinds donderdag is Soumy in opperste staat van paraatheid. Het geluid van explosies is regelmatig te horen. Het werk van verschillende instellingen is stilgelegd of overgeschakeld op telewerken. Het lijkt erop dat het Oekraïense leger zich goed had voorbereid op deze inval. Lokale instellingen en overheden waren de afgelopen dagen al gevorderd om de soldaten voor het begin van de aanval op 6 augustus te huisvesten en discreet te stationeren.

Ongeorganiseerde ontsnapping
Aan Russische kant lijkt de situatie ingewikkeld voor burgers. Een lokale contactpersoon is zijn dorp ontvlucht, dat momenteel onder Oekraïense controle staat. Hij nam zijn auto om de gevechten te ontvluchten. Er waren beschietingen en er werd geschoten. Hij kon nergens heen, kon zich nergens verstoppen. Hij is gewoon in zijn auto blijven zitten en zo ver mogelijk van de gevechten weggereden. Het lijkt erop dat er geen evacuatie is georganiseerd door de Russische autoriteiten. Iedereen moest voor zichzelf zorgen, ondanks de staat van alarm. 

Ruilmiddel?
In Oekraïne daarentegen, in de regio Soumy, werden 11 grensnederzettingen geëvacueerd zodra de aanval richting Koersk begon. Het Oekraïense leger zou ook Russische gevangenen hebben genomen, voornamelijk dienstplichtigen. Volgens informatie die ter plaatse werd ontvangen, was de invasie 15 km in Russisch gebied en werden verschillende dorpen ingenomen. Zou dit een toekomstig ruilmiddel kunnen zijn om de dorpen terug te winnen die de Russen ten noorden van Kharkiv hebben ingenomen? Dit is alvast het gerucht in Soumy...

(SR and Olivier Duquesne for Tagtik/Picture: D.R.)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren