Tagtik

De militaire operatie die Rusland stevig uitdaagt

Het Litouwse leger heeft manoeuvres uitgevoerd in de Baltische Zee als onderdeel van operatie 'Steadfast Defender 24′. "Dit is een belangrijk afschrikkingsmiddel", zei de Litouwse minister van Defensie, Laurinas Kasciunas.

Steadfast Defender 24 is "de grootste militaire oefening van de NAVO sinds de Koude Oorlog". Zo definieert het bondgenootschap de band tussen Europa en Noord-Amerika, met als doel het vermogen van de bondgenoten te demonstreren om elke centimeter van hun grondgebied te verdedigen en bescherming tussen de lidstaten te garanderen.

De oefening bestaat uit militaire manoeuvres om de Atlantische Oceaan tot aan de Noordpool te beveiligen en troepenbewegingen door heel Europa, van het hoge noorden tot Centraal- en Oost-Europa. Alle NAVO-bondgenoten nemen deel aan deze reeks land-, lucht- en zeeoperaties, geleid door de Verenigde Staten.

Het laatste land dat militaire afschrikkingsoefeningen tegen Rusland uitvoert is Litouwen. Gesteund door de Verenigde Staten heeft het HIMARS-raketten gelanceerd in de Baltische Zee, die al eerder door Oekraïne zijn gebruikt tijdens de oorlog tegen Russische troepen. Deze manoeuvres zijn een duidelijke waarschuwing aan Moskou voor eventuele plannen om op te treden tegen het Baltische land.

(SR and FM for Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren