Tagtik

De mysterieuze nucleaire koffer die Poetin overal volgt (VIDEO)

De Russische president Vladimir Poetin was een paar dagen geleden in Peking, waar hij zijn Chinese collega Xi Jinping ontmoette. Tijdens deze reis werd de Russische president vergezeld door twee marineofficieren, elk opvallend met een koffertje.

In beelden uitgezonden door persbureau Reuters is te zien wat dit koffertje zou kunnen zijn. Het gaat misschien om de nucleaire koffer waarmee het Russische staatshoofd op afstand een nucleaire aanval kan uitlokken. Maar hoe werkt dit mysterieuze apparaat precies?  Door de jaren heen werd er al stevig gespeculeerd over dit massavernietigingswapen dat Poetin met één druk op de knop vanop elke locatie zou kunnen afvuren.

Deze beroemde koffer vergezelt de Russische president op al zijn reizen. De beroemde koffer "wordt traditioneel gedragen door een marineofficier. Ze is altijd bij de president, maar wordt zelden gefilmd", herinnert het Britse persbureau Reuters zich.

Als we verder willen gaan dan het ietwat karikaturale beeld van Poetin die op een grote rode knop drukt, zoals in een James Bond-film, stelt deze koffer de Russische president vooral in staat te communiceren met de hele commandostructuur van het land. “De koffer is een veilig communicatiemiddel dat de president verbindt met zijn hoge militaire officieren en van daaruit met de raketstrijdkrachten”, aldus Reuters.

En Vladimir Poetin is niet de enige die een van deze kostbare schooltassen bezit. Zijn minister van Defensie, Sergei Shoigu, en zijn stafchef, Valéri Guerassimov, hebben er ook een.

Te midden van een openlijk conflict met Oekraïne vervult de koffer ongetwijfeld ook een propagandafunctie: het terugroepen van de Russische kernenergie en het afschrikken van ongewenste tegenstanders...

(Skwadra and FL by Tagtik/Picture: Pixabay)

 

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren