Tagtik

Dé snack om spierweefsel op te bouwen

Cottage cheese, ook wel hüttenkäse genoemd, is momenteel aan een comeback toe. Deze kaas was in de jaren 70 het hoofdingrediënt van een dieet.  
Het is een korrelige jonge, ongerijpte en zachte kaas gemaakt van koeienmelk. Deze kaas zit boordevol eiwitten maar bevat weinig koolhydraten en vet. De eiwitten zorgen voor een verzadigd gevoel.

Het is dus een ideale kaas voor wie zijn spieren wil herstellen en graag ook wat wil vermageren.
De kaas is dus ook ideaal ter afwisseling van yoghurt of plattekaas.

Diëtiste Sanne in HLN: “Zeker in vergelijking met andere zuivelproducten is cottage cheese relatief caloriearm. Als we de voedingswaarden per 100 gram van cottage cheese vergelijken met pakweg die van volle kwark en ricotta, telt kwark 118 kcal, cottage cheese 92 kcal en ricotta 141 kcal. Ook qua eiwitgehalte scoort cottage cheese verrassend goed: bij kwark is dat 7,5 gram, cottage cheese bevat 11,2 gram en ricotta 8 gram”.

Hoe eet je nu die cottage cheese?
-lepelend uit een potje
-uitgesmeerd op een toast, cracker of pannenkoek
-met fruit of confituur als zoet tussendoortje
-gemengd met kruiden, pesto … op de boterham
-als gezond alternatief voor mayonaise (bv. in eiersalade)
-in lasagnes
-in gevulde courgettes
-in een avocado slaatje

Mensen met hoge bloeddruk of mensen die gevoelig zijn aan lactose beperken best de hoeveelheid cottage cheese. Dit omwille van het hoog natriumgehalte en het feit dat lactose (net als in andere soorten zuivel) maagklachten en een opgeblazen gevoel kunnen veroorzaken. 

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren