Tagtik

Denkt Poetin aan staakt-het-vuren voor oudjaar?

Vladimir Poetin zou openstaan ​​voor het idee van een staakt-het-vuren in Oekraïne, zo blijkt uit informatie die is vrijgegeven door de New York Times. Sinds september heeft de Russische president naar verluidt zijn bereidheid uitgesproken om te onderhandelen over een stopzetting van de vijandelijkheden, waardoor de gevechten langs de frontlinie, die zich over 1.000 kilometer in Oost- en Zuid-Oekraïne uitstrekt, worden bevroren.

Het Amerikaanse dagblad citeert twee voormalige hoge Russische functionarissen dicht bij het Kremlin, evenals Amerikaanse en internationale functionarissen die deze boodschap zouden hebben ontvangen van Poetins gezanten. Volgens hen komen verschillende factoren samen, die de Russische president ertoe aanzetten een staakt-het-vuren te overwegen: een vastgelopen conflict, een teleurstellend offensief aan Russische zijde, de afnemende westerse steun en sinds oktober de afleiding als gevolg van de oorlog tussen Israël en Hamas.

Amerikaanse functionarissen beweren ook dat Poetin het idee van een staakt-het-vuren een jaar eerder, in de herfst van 2022, al naar voren had gebracht. Deze toenadering, die tot nu toe onder de radar is gebleven, zou het gevolg geweest zijn van het tegenoffensief van de zegevierende Oekraïner in het noordoosten van het land.
Voormalige Russische functionarissen suggereren echter dat Poetin van gedachten zou kunnen veranderen als zijn troepen terrein op het slagveld herwinnen, meldt de New York Times.

Hoewel het idee van een staakt-het-vuren mogelijk lijkt, zal de realisatie ervan ook afhangen van de wens van Volodymyr Zelenski om de gevechten te stoppen. Tot nu toe heeft de Oekraïense president beloofd alle onderhandelingen met de Russen te weigeren zolang Vladimir Poetin aan de macht is. In november 2022 probeerden de Verenigde Staten naar verluidt tevergeefs Zelensky ervan te overtuigen aan de onderhandelingstafel te gaan zitten.

“Poetin gaf toen aan dat hij tevreden was met de veroverde gebieden en dat hij klaar was voor een staakt-het-vuren”, legden Amerikaanse functionarissen uit aan het dagblad.

(Tagtik/Picture: Pixabay)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren