Tagtik

Dit eiland is de geheime basis van het Kremlin in de EU geworden

Cyprus is een belangrijk financieel centrum geworden voor de Russische elite. Oligarchen van Russische origine hebben zich op Cyprus gevestigd, hun bezittingen verborgen en sancties ontweken door gebruik te maken van offshorebedrijven en Cypriotische stromannen.

De afgelopen decennia is Cyprus een belangrijke springplank geworden voor de Russische invloed in Europa. Ondanks internationale sancties en beperkingen is Moskou via zijn inlichtingendiensten, oligarchen en culturele structuren diep doorgedrongen in het politieke, economische en culturele leven van het eiland.

De Russische inlichtingendiensten handhaven hun macht niet alleen door geld en corruptie, maar maken ook actief gebruik van culturele en religieuze organisaties om hun activiteiten te verhullen.

De Cypriotische onderzoeksjournalist Boris Demash beschrijft de situatie op zijn eiland.

“De Cypriotische samenleving zelf staat bijna volledig aan de kant van Rusland, de overgrote meerderheid van de Cypriotische bevolking, de inheemse Cyprioten, houden van de Russen. Ten eerste omdat de Russen geld hebben.”

En Boris Demash vervolgt:
“De Cypriotische economische en politieke elite tolereert niet alleen, maar werkt actief samen met Russische inlichtingendiensten, helpt sancties te omzeilen en geld wit te wassen.” 

“De lokale bevolking bewondert Poetin, ziet hem als een leider met lef en steunt zijn beleid volledig. Terwijl de Cyprioten Oekraïne zien als een door de Amerikanen gehersenspoelde 'rebellenprovincie'”.

Onderzoeksjournalist Boris Demash beweert dat 90% van de inwoners van het eiland deze mening deelt...

(FVDV and AmBar for Tagtik/Source: Meduza/Photo: Mikhail Nilov via Pexels)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren