Tagtik

Dit Russische wapen zorgt voor complete verwoesting in Oekraïne

Rusland, dat sinds 10 mei meedogenloze aanvallen uitvoert op de regio Kharkiv, terroriseert de Oekraïense bevolking door steeds vaker glijbommen te gebruiken. 

De donkere tijden blijven maar duren voor de Oekraïners. De dodelijke Russische aanvallen nemen toe en maken hun dagelijks leven zwaar en kwetsbaar. Naast drones en raketten hebben ze nu ook te maken met Russische zweefbommen, die voor absolute verwoesting en gruwel zorgen, meldt La Dépêche. 

Deze wapens werden ontwikkeld tijdens de Eerste Wereldoorlog en werden voor het eerst op grote schaal geëxploiteerd en gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze zijn nu uitgerust met vinnen en geleidingssystemen en worden gemakkelijk gelanceerd vanuit bommenwerpers (buiten het bereik van de Oekraïense luchtafweer). Sinds het begin van het nieuwe Russische offensief regent het non-stop bommen. 

Dinsdag zei een politieagent die belast was met de evacuatie van burgers in de buurt van Vovchansk: "Zelfs als je ze nog niet hebt meegemaakt, herken je deze bommen meteen: ze zien eruit als een trein die aan het einde van zijn rit uit de lucht valt". In Kharkiv, dat meer dan een miljoen inwoners telt, "vallen deze bommen nu bijna dagelijks op civiele infrastructuren", zegt La Dépêche. 

14 mei: 7 explosies
15 mei: 3 bommen afgeworpen, twee scholen, een medisch centrum, 11 gebouwen en 9 huizen beschadigd, 20 mensen gewond. 

De Russische troepen hadden haast omdat ze wisten dat er nu zoveel mogelijk schade moest worden aangericht voor de komst van Westers materieel. Ze zijn zich ook terdege bewust van het effect van deze bommen op Oekraïense burgers. Een manier om de bevolking nog verder te verzwakken. Volgens de gouverneur van de regio Kharkiv, Oleg Synebuhov, "is het Russische doel duidelijk om de bevolking te terroriseren".  

(FVDV and AsD for Tagtik/Source: La Dépêche/Illustration: Unsplash)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren