Tagtik

Dreigende aanval op Parijs: Poetin plant wraak

Het is geen geheim dat Poetin wrok koestert. Met de toenemende Russische inmenging in de aanloop naar de Olympische Spelen in Parijs kun je je afvragen of het Poetins bedoeling is om de geloofwaardigheid van het evenement in de ogen van de wereld te ondermijnen. Vooral omdat de Russische vlag niet vertegenwoordigd zal zijn.

Russische atleten kunnen deelnemen aan de Olympische Spelen, maar met een neutrale status, zonder volkslied of vaandel. Een beslissing die het Kremlin als een echte straf ziet.

"Elke keer dat Rusland werd beroofd van de Olympische Spelen, te beginnen in 1984 in Los Angeles, heeft het Kremlin geprobeerd de competitie te denigreren", benadrukt onderzoeker David Colon in een interview met Le Parisien. Volgens hem toont de Russische inmenging een "duidelijk verlangen" om informatie te verdraaien. 

Doodskisten aan de voet van de Eiffeltoren, antisemitische tags, Davidsterren op gebouwen... En dan was er nog een video die 12 miljoen keer is bekeken en nep Hamas-soldaten laat zien die een op handen zijnde aanval op Parijs aankondigen, meldt de media-outlet La Dépêche. In werkelijkheid kwamen de beelden rechtstreeks uit Rusland. 

Afgelopen dinsdag kondigden de Franse autoriteiten ook aan dat een man was aangeklaagd voor "inlichtingen met een buitenlandse mogendheid om vijandelijkheden in Frankrijk aan te wakkeren".  

De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Gérald Darmanin, beweert dat "andere personen met de Russische nationaliteit" eerder deze week zijn gearresteerd. In een verklaring zei hij dat het Kremlin een ware "heksenjacht" had ontketend. Hij garandeerde ook dat "Rusland zich nooit heeft gemengd in de interne aangelegenheden van Frankrijk en dat ook niet doet".

(SR and Manon Pierre for Tagtik/Source: La Dépêche/Picture: by Kremlin.ru via Wikicommons under license Creative commons CC-BY-4.0) 

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren