Tagtik

Drugs richten zware schade aan binnen Russische leger

Marihuana, heroïne, amfetaminen: Russische soldaten in Oekraïne zijn het slachtoffer van alle verslavingen om de hardheid van de oorlog en de gruwel van het dagelijks leven te vergeten.

Drugsgebruik zou binnen het Russische leger aan het Oekraïense front gemeengoed zijn, zowel onder soldaten als onder officieren, zegt de onafhankelijke Russische nieuwssite Verstka. Eén op de tien Russische soldaten rookt wiet, terwijl anderen de voorkeur geven aan hardere middelen als amfetaminen of heroïne.

In augustus vestigde een video op het sociale netwerk Telegram de aandacht op dit ogenschijnlijk wijdverbreide fenomeen binnen de Russische strijdkrachten. Het toonde Russische soldaten die hasj gebruikten om tussen gevechtsfasen te ‘ontspannen’. “Het is niet verrassend dat ze, nadat ze orders van de legerleiding hebben gekregen, de gruwel van de oorlog met alcohol en drugs moeten onderdrukken”, grapte de voice-over.

Na gesprekken met tientallen soldaten aan de frontlinie in Oekraïne kwam Verstka tot de conclusie dat één op de tien Russische soldaten marihuana gebruikt, terwijl ook andere middelen (amfetaminen, heroïne, mefedron en alfa-PVP) populair zijn.

Verbazingwekkend detail: deze producten worden soms rechtstreeks naar de loopgraven gebracht door de lokale bevolking, die er handel in drijft, of door pro-Russische vrijwilligers die de goederen aan het front afleveren.

Blijkbaar “weten de commandanten en soldaten wat er wordt gedaan, maar iedereen knijpt een oogje dicht”, aldus een van de geïnterviewde soldaten.

(Skwarda and LpR by Tagtik/Source: Verstka, Meduza, HLN/Illustration picture: Mostafa Meraji via Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren