Europa bedreigd door vloedgolf Russische sabotagedaden
Afgelopen weekend onderstreepte het Verenigd Koninkrijk het belang van zijn voortdurende strijd tegen Russische sabotage in Europa.
Richard Moore, het hoofd van de Britse buitenlandse inlichtingendienst, zei dat zijn land en Frankrijk gezamenlijk blijven vechten tegen sabotagepogingen vanuit Rusland.
De poging tot moord op de CEO van een groot Duits wapenbedrijf, de brand in een Britse opslagplaats, het neerstorten van een vrachtvliegtuig in Litouwen... Deze drie incidenten hebben een gemeenschappelijke noemer, namelijk Rusland. “We zien een steeds agressiever Rusland”, zei de Litouwse chef van de inlichtingendienst Darius Jauniskis.
Hybride oorlog op komst
Voor het Kremlin is oorlog niet beperkt tot militaire aanvallen aan het front. Er is een “hybride oorlog” aan de gang, met de vernietiging van belangrijke infrastructuur, onderzeese kabels in de Oostzee, cyberaanvallen en grote desinformatiecampagnes.
Richard Moore, die sprak op de Britse ambassade in Parijs, zei dat het Franse Directoraat-Generaal Externe Veiligheid DGSE en MI6 hun krachten bundelen om deze kwaadaardige acties effectief te bestrijden. “We hebben onlangs een verbazingwekkend roekeloze campagne van Russische sabotage in Europa ontdekt, op een moment dat Poetin en zijn trawanten nucleaire sabotage gebruiken om angst te zaaien over de gevolgen van hulp aan Oekraïne,” zei hij.
Frankrijk mobiliseert
Frankrijk van zijn kant neemt deze dreigementen niet licht op. Afgelopen oktober zei Sébastien Lecornu, de Franse minister van Defensie: “We zien herhaaldelijke cyberdreigingen, met name tegen defensiebedrijven die betrokken zijn bij het verlenen van hulp aan Oekraïne. Zij profiteren van een versterkt ondersteuningsplan van het ministerie.” Hij voegde eraan toe dat “de beveiliging rond bepaalde bazen van de defensie-industrie nauwlettend in de gaten wordt gehouden”.
Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk maken zich zorgen over de passiviteit van bepaalde geallieerde landen, met name de Verenigde Staten. Richard Moore luidt de noodklok. “De kosten van niets doen zouden oneindig veel hoger zijn. Als Poetin slaagt, zal China de gevolgen meten, zal Noord-Korea worden aangemoedigd en zal Iran nog gevaarlijker worden”, waarschuwt hij.
(PP with Manon Pierre - Source : La Dépêche - Illustration : Unsplash)