Tagtik

Gelekte documenten: Emiraten wilden oliedeals sluiten op klimaatconferentie!

De Verenigde Arabische Emiraten waren van plan hun rol als gastheer van de VN-klimaatbesprekingen te gebruiken als een kans om olie- en gasovereenkomsten te sluiten. Dat heeft de BBC uit goede bron vernomen. Uitgelekte briefingdocumenten onthullen immers de plannen om deals over fossiele brandstoffen met vijftien landen te bespreken.

Het VN-orgaan dat verantwoordelijk is voor de COP28-top vertelde dat van de BBC-presentatoren werd verwacht dat zij zonder vooringenomenheid of eigenbelang zouden handelen. Het VAE-team ontkende niet dat COP28-bijeenkomsten voor zakelijke gesprekken werden gebruikt en zei dat "privébijeenkomsten privé zijn". De VAE weigerde commentaar te geven op wat er tijdens de bijeenkomsten werd besproken en zei dat zijn werk zich concentreerde op "zinvolle klimaatactie".

De documenten – verkregen door onafhankelijke journalisten van het Center for Climate Reporting in samenwerking met de BBC – werden opgesteld door het COP28-team van de VAE voor ontmoetingen met ten minste 27 buitenlandse regeringen voorafgaand aan de COP28-top, die op 30 november begint.

Ze omvatten voorgestelde “gesprekspunten”, zoals één voor China waarin staat dat Adnoc, de staatsoliemaatschappij van de VAE, “bereid is om gezamenlijk de internationale mogelijkheden voor LNG (vloeibaar aardgas) te evalueren” in Mozambique, Canada en Australië. De documenten suggereren dat ze een Colombiaanse minister moeten vertellen dat Adnoc “klaar staat” om Colombia te steunen bij de ontwikkeling van zijn fossiele brandstoffen.

Er zijn gespreksonderwerpen voor dertien andere landen, waaronder Duitsland en Egypte, die suggereren dat ze hen moeten vertellen dat Adnoc met hun regeringen wil samenwerken om projecten voor fossiele brandstoffen te ontwikkelen.

(Skwadra by Tagtik/Source: BBC/Illustration picture: Photo by Fredrik Öhlander on Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren