Tagtik

Gooide Poetin zonet 'vader van alle bommen' op Oekraïne?

Een immense ontploffing vond plaats in het Oekraïense Vovchansk. Videobeelden van de grootschalige explosie leiden tot speculaties dat het Kremlin wel eens de krachtigste niet-nucleaire bom van Rusland zou kunnen gedropt hebben.

Heeft Poetin de ODAB-9000, ook wel gekend als ‘de vader van alle bommen’, op Vovchansk gegooid? Volgens enkele Russische bloggers is dat wel degelijk het geval.

De ODAB-9000 is een thermobarische of vacuümbom die een fijne ontvlambare nevel verspreidt en detoneert. Deze bijzonder krachtige ontploffing zuigt dan alle zuurstof uit de lucht. De explosie is zo veel heter dan bij andere bommen en ze veroorzaakt ook krachtige drukgolven, met massale vernietiging tot gevolg. 

Maar het Oekraïense leger spreekt deze berichtgeving tegen via Telegram. “De informatie over het vermeende gebruik van de ODAB-9000-luchtbom door de Russische bezettingsmacht in Vovchansk is niet waar”, staat op het Telegramkanaal van de ‘operationele en tactische eenheid’ van Charkiv. Volgens Oekraïne werd er gebruikgemaakt van munitie met een kleiner gewicht en minder kracht, waarvan de explosie door propagandisten werd gebruikt om een ​​’spectaculair’ beeld te creëren. Deze vacuümbom moet immers gedropt worden met een strategische bommenwerper en die werd niet gedetecteerd in het gebied. Daarnaast lijkt het er ook op dat de bom schuin valt, terwijl ODAB-9000 zo zwaar is dat ze vlak boven het doelwit moet worden afgeworpen en dus loodrecht valt.

Poetin heeft deze gruwelijke vacuümbommen wel al op andere locaties in Oekraïne gegooid.

(SR for Tagtik/Source: Kyiv Post - Telegram - X - Newsweek/Illustration picture: Pixabay)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren