Tagtik

Grootste NAVO-oefening sinds einde Koude Oorlog: provocatie van Rusland?

De NAVO heeft een grote oefening aangekondigd van februari tot mei in Polen en de Baltische Staten: zal Rusland dit als een provocatie zien?

Van februari tot mei houdt de NAVO een grote militaire oefening, Steadfast Defender, met 90.000 soldaten uit 31 landen, 50 schepen, 80 gevechtsvliegtuigen en 1.100 gevechtsvoertuigen. Het wordt de grootste oefening van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie sinds het IJzeren Gordijn in 1991 viel en er een einde kwam aan de Koude Oorlog.

De oefening wordt vooral gehouden in Polen en de Baltische Staten en dat zijn net de landen die het meest vrezen voor een agressie van Rusland. 

Volgens Katlijn Malfliet, expert Russische politiek van de KU Leuven, zal Poetin deze oefening niet zomaar voorbij laten gaan. 

"We onderschatten hoe Rusland zich bedreigd voelt door de NAVO en de Europese Unie, die dichter bij hun grens komen. Militaire oefeningen als deze worden gezien als provocatie", zo zegt ze in de Belgische krant Het Nieuwsblad. "En je kan bijna verwachten dat Rusland een tegenzet zal doen. Dus: deze NAVO-oefeningen zwengelen het oorlogsrisico aan."

(PP/Source: Nieuwsblad/Illustration picture: Unsplash)

PP

PP

Sport and data journalist @Tagtik

Ook dit kan u interesseren