Tagtik

Gruwelijke, gelijktijdige explosie van biepers uit Hongarije: 9 doden, 2.750 gewonden

9 mensen werden gedood en 2750 anderen raakten gewond toen hun bieper ontplofte in Libanon en Syrië. De operatie wordt toegeschreven aan de Israëlische geheime dienst. Volgens de Taiwanese fabrikant kwamen de piepers uit Hongarije.

Op dinsdag 17 september om 15.45 uur ontploften enkele duizenden biepers (de voorloper van de mobiele telefoon) door een bericht. Het bleek afkomstig te zijn van de leiding van Hezbollah. En het was deze Palestijnse organisatie, die veel vertegenwoordigers heeft in Libanon en Syrië, die het doelwit leek te zijn. Onder de slachtoffers bevonden zich verschillende invloedrijke Hezbollah-leiders. Ook de Iraanse ambassadeur in Libanon raakte gewond. Het huidige dodental is 9, mogelijk 12, en meer dan 2750 gewonden, van wie ongeveer 200 in ernstige of kritieke toestand verkeren. Onder de slachtoffers was een 10-jarig meisje dat gedood werd door de pieper van haar vader. Dit type apparaat werd door Hezbollah aanbevolen aan haar leden om het hacken van telefoons te voorkomen.

Gemaakt in Hongarije
Al deze plotselinge en spontane explosies veroorzaakten chaos in Libanon, vooral in Beiroet, in het zuiden van het land en in de Bekaa-vlakte in het noordoosten. Ziekenhuizen waren overbelast in een land dat failliet was gegaan door corruptie en leed onder de spanningen met buurland Israël. De Gold Apollo pieper kwam niet van zijn Taiwanese fabrikant. De Taiwanese fabrikant zei in een persbericht dat de partijen Apollo Rugged Pager AR924 die ontploften waren geproduceerd en verkocht door zijn partner BAC, gevestigd in Hongarije. Hoe dan ook, als Israël inderdaad achter deze operatie zit, dan zijn de geheime diensten erin geslaagd te infiltreren in het logistieke circuit van Hezbollah om met duizenden piepers te knoeien.

(SR and Olivier Duquesne for Tagtik/Source: Le Soir/Picture: Picture by Jakez via WikiCommons licensed under  the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren