Tagtik

Het ambitieuze plan van Joe Biden

De Amerikaanse president Joe Biden heeft werk op te knappen nadat zijn voorganger vier jaar lang economisch en financieel profijt verkoos boven het milieu. Biden stelde donderdag een ambitieus plan voor om het wagenpark te vergroenen.

President Biden ondertekende een decreet waarin staat dat tegen 2030 de helft van de verkochte wagens in de VS elektrisch of plug-inhybride is, of rijdt op waterstof. Dat zal een gigantische uitdaging zijn aangezien momenteel volgens het internationaal energieagentschap slechts 2 procent van de nieuw gekochte wagens elektrisch is in de VS. In Europa gaat het om 10 procent.

De volgende stap wordt in de States om een goed netwerk van laadpalen op poten te zetten. De financiering daarvan hangt grotendeels af van het infrastructuurplan, waarover de Senaat zaterdag zou stemmen.

De keuze voor milieuvriendelijkere opties is broodnodig. Enerzijds omdat we allen samen de opwarming van de aarde in recordtempo versnellen en er gauw geen weg terug meer zal zijn. Anderzijds om de VS beter gewapend te maken tegen de zware concurrentie vanuit China en Europa. 'De vraag is of we de koppositie gaan innemen of achteraan gaan blijven bengelen', aldus Biden tijdens zijn toespraak.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren