Tagtik

Jongen bevrijdt zus uit kaken van 3 meter lange haai

Een tiener die haar been verloor nadat ze werd aangevallen door een haai, heeft haar versie van de gruwelijke feiten gedeeld. Ze sprak in de Engelstalige pers over deze angstaanjagende ervaring en vertelde hoe haar broer haar leven redde door te vechten met het dier. 

Addison Bethea (18) was vorig jaar op zoek naar sint-jakobsschelpen in de ondiepe wateren voor de kust van Florida in de VS, toen ze plotseling iets aan haar been voelde trekken. Bethea dacht aanvankelijk dat het haar broer Rhett Willingham was, maar schrok toen ze zich omdraaide en zag dat een drie meter lange stierhaai op het punt stond haar mee te sleuren. De haai kauwde op Bethea's been, terwijl ze wanhopig probeerde zichzelf te bevrijden.

De aanval
In een gesprek met de BBC voor de documentaire 'Why Sharks Attack' zei ze: "Ik voelde dat iets me vastgreep. Ik dacht dat het Rhett was toen iets me naar beneden trok omdat ik geen pijn voelde of zoiets. Maar toen begon het me een beetje te schudden en toen wist ik dat het iets anders was. Het begon in mijn rechterdij te bijten en ik stak zijn oog uit om het van me af te krijgen en toen begon het weg te zwemmen met mij nog steeds in zijn bek."

Gelukkig voor de tiener was haar broer in de buurt en nadat hij zijn zus in gevaar had gezien, kwam hij in actie. Hij zwom naar de haai toe en schopte hem totdat hij wegzwom. Hij vertelde de BBC: "Ik hoorde Addison schreeuwen en ze kwam boven water en ik kon meteen de staart zien, gewoon heen en weer zwaaiend. Ik greep haar vast en begon erop te slaan om het dier eraf te krijgen."

Hevig bloedend
Hij trok zijn zus terug naar de veiligheid van zijn boot, waar hij een tourniquet maakte om het bloeden uit haar wonden te helpen vertragen. Het paar werd vervolgens door een groter schip van de boot gehaald en teruggebracht naar de kust bij Keaton Beach, in Taylor County in het noordwesten van Florida, waar hulpdiensten wachtten.

Terugdenkend aan hoe haar broer haar steunde na de haaienaanval, zei ze: "Rhett bleef me op mijn gezicht tikken en zeggen: 'Het komt wel goed' en ik zei: 'Oké'. Je wilt natuurlijk gewoon gaan slapen omdat je in shock bent en steeds flauwvalt en veel bloed verliest."

Amputatie
De tiener werd met een helikopter naar het ziekenhuis gebracht, waar medici haar been boven de knie amputeerden. Maar het had natuurlijk veel erger kunnen zijn als haar broer er niet was geweest met zijn heldhaftige actie. Hun vader Shane zei: "Als Rhett er niet was geweest, zouden we in het uitvaartcentrum zijn in plaats van in het ziekenhuis. Die jongen is de definitie van een held."

(Skwadra by Tagtik/Source: BBC - Ladbible/Picture: Facebook)

Ook dit kan u interesseren