Tagtik

Kims nucleaire droom: Poetin zal hulp bieden

Rusland zal naar verluidt Noord-Korea helpen bij zijn streven naar kernwapens in ruil voor Noord-Koreaanse troepen die zich bij het conflict in Oekraïne aansluiten.


Deze week beweerden de Verenigde Staten bewijs te hebben dat er al Noord-Koreaanse soldaten zijn ingezet, nadat Oekraïne en Zuid-Korea een paar dagen eerder soortgelijke aankondigingen hadden gedaan.


Afgelopen zomer ondertekenden de buurlanden Rusland en Noord-Korea een overeenkomst om de samenwerking te verbeteren. Daarin werd onder meer toegezegd dat de twee landen elkaar zullen helpen als ze van buitenaf worden aangevallen. Nu de betrekkingen tussen Moskou en Pyongyang steeds hechter worden, heeft een expert gewaarschuwd dat Rusland Noord-Korea waarschijnlijk zal helpen bij het ontwikkelen van een aanzienlijk militair arsenaal.


Gabriel Jonsson, universitair hoofddocent Koreaanse studies aan de Universiteit van Stockholm, verklaarde in The Guardian: "Noord-Korea kan ook fondsen en hulp voor zijn raket- en nucleaire programma's krijgen van Rusland."


Tijdens zijn slottoespraak op de BRICS-top eerder deze week werd Vladimir Poetin door journalisten ondervraagd over de betrokkenheid van Noord-Korea bij het conflict. Hij bevestigde noch ontkende of Noord-Korea actief aan de zijde van de Russische strijdkrachten vocht.


Volgens Amerikaanse inlichtingendiensten zijn er al zeker ongeveer 3.000 Noord-Koreaanse troepen op het slagveld in Oekraïne.

(PP with QG - Source : Daily Express / The Guardian / Picture: © Pixabay)

 

PP

PP

Sport and data journalist @Tagtik

Ook dit kan u interesseren