Tagtik

Koninklijke familie beledigen: 50 jaar celstraf!

De Thaise justitie heeft bijzonder streng geoordeeld: een activist krijgt tot 50 jaar gevangenisstraf wegens het beledigen van de koninklijke familie.

Het gaat om een straf die in hoger beroep werd verhoogd. Naast de 28 jaar gevangenisstraf die de rechtbank van Chiang Rai (stad in het noorden van Thailand) in 2022 had opgelegd, voegden de rechters er nu nog eens 22 jaar aan toe. Tijdens het proces in hoger beroep werd Mongkol Thirakot (30) “schuldig bevonden aan elf extra overtredingen”, schrijft 7sur7. Hij zou 27 berichten op Facebook hebben geplaatst die als lasterlijk jegens de koninklijke familie werden beschouwd. Voor deze precieze feiten, en meer precies voor majesteitsschennis, is dit de langste straf die ooit is opgelegd.

Deze majesteitsschenniswet is een van de strengste wetten ter wereld. Elke beledigende of lasterlijke opmerking tegen koning Rama X en zijn familie kan tot vijftien jaar gevangenisstraf opleveren. “Mensenrechtenorganisaties hebben het misbruik van majesteitsschennis aan de kaak gesteld om elke afwijkende stem te onderdrukken, na de massale demonstraties in 2020 en 2021 die een herziening van de monarchie eisten”, rapporteert 7sur7. De verdachte besloot om cassatieberoep in te stellen. 

(Tagtik/Source: 7sur7/Illustration: Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren