Tagtik

Kritische Russische journaliste vergiftigd in Duitsland?

In Duitsland is een onderzoek geopend naar een mogelijke vergiftiging van Elena Kostyuchenko, een 36-jarige Russische journaliste. Zij liet zich vaak kritisch uit over de Russische inval in Oekraïne.

Op de dag van de Russische invasie was de journaliste naar Oekraïne gestuurd waar ze verslag uitbracht voor de onafhankelijke Russische krant Novaya Gazeta. Omdat de Oekraïense inlichtingendienst waarschuwde dat de Russen haar wilden vermoorden, vluchtte ze naar Berlijn, zo meldt ze bij de onafhankelijke nieuwswebsite Meduza.

Na een trip naar het consulaat in München om een visum aan te vragen om te kunnen terugkeren naar Oekraïne, werd ze echter ziek. De dokters vonden geen oorzaak voor haar symptomen en concludeerden dat ze wellicht vergiftigd was.

Nadat de politie het onderzoek rond de moordpoging op haar had gesloten, trok ze naar artsen en toxicologische experten die haar vermoeden van vergiftiging toch bevestigden. Daarop werd het onderzoek heropend.

Met haar getuigenis op sociale media wil Kostyuchenko journalisten en activisten aansporen om voorzichtiger te zijn en zich meteen te melden als ze zich ziek voelen.

(HL/Source: Nieuwsblad, Guardian/Picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren