Tagtik

“Een lopende band die de Russen naar hun dood leidt”

Op het slagveld gebruiken de Russen zeer bijzondere tactieken. Aan Oekraïense zijde staan deze bekend als “vleesaanvallen”. 

Meer dan 10 keer per dag en in slechts een paar uur tijd kunnen golven Russische soldaten Oekraïense verdedigingsposities bereiken en aanvallen. Luitenant-kolonel Anton Bayev, van de Khartia-brigade van de Oekraïense Nationale Garde, legt uit dat “de Russen deze methode in de meeste gevallen gewoon gebruiken om te zien waar ons afweergeschut is en om onze eenheden voortdurend uit te putten”. Een methode die niet alleen de vijand fysiek en psychologisch uitput, maar ook gevolgen heeft aan Russische kant.

Deze “vleesaanvallen” hebben namelijk geleid tot een enorm aantal Russische slachtoffers sinds het laatste offensief van Moskou twee maanden geleden. Volgens sommige Westerse functionarissen werden in mei en juni dagelijks bijna 1.200 Russische soldaten gedood of gewond. Luitenant-kolonel Anton Bajev wijst erop dat de drones de aanvallers bijna elke keer snel spotten, waarna de Russen hun gewonden of doden aan het front achterlaten. “Hun belangrijkste taak is gewoon om ons aan te vallen en ons volledig uit te putten.” 

Deze tactiek was gebaseerd op een precieze strategie: optimaal gebruik maken van het belangrijkste voordeel van Rusland, namelijk hun aantal soldaten, aldus BBC News. Kapitein Ivan Sekach van de 110e Oekraïense Brigade vergelijkt de techniek met “een lopende band die de Russen naar hun dood leidt, maar hen in staat stelt langzaam op te rukken”.

(SR and Manon Pierre for Tagtik/Source: BBC News/Illustration: Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren