Tagtik

“Het post-Poetin tijdperk zal een burgeroorlog ontketenen in Rusland”

Voor de grote Russische schrijver Michail Sjisjkin, een tegenstander van het regime die in ballingschap leeft, “is er al meer dan twee eeuwen een burgeroorlog aan de gang” in Rusland.

Hij is optimistisch over Oekraïne en zeer pessimistisch over de democratische toekomst van zijn eigen land.

Michail Sjisjkin analyseert de leugencultuur die in zijn land heerst: “Poetin heeft zich opgeworpen als de nieuwe ‘tsaar’ en ik vrees een zeer sombere toekomst in Rusland op de dag dat hij het Kremlin op de een of andere manier verlaat”.

De Russische schrijver vervolgt:
“In de Russische geschiedenis is liegen de enige manier om te overleven. In mijn jeugd, onder het communistische regime, waren leugens alomtegenwoordig. De staat hield zijn burgers voor de gek en de burgers hielden de staat voor de gek. De machthebbers waren bang voor hun eigen volk en daarom logen ze. De mensen maakten deel uit van de leugen, omdat ze zelf bang waren voor de regering.”

Hij geeft ook een inkijk in de Russische geest:
“In het Westen begrijpen mensen niet hoe een leider zo schaamteloos tegen zijn eigen burgers kan liegen, door bijvoorbeeld in 2014 te verzekeren dat er geen Russische soldaten op de Krim waren. Maar voor de Russen is dit volkomen begrijpelijk. Vanuit hun oogpunt is het bedriegen van de vijand geen zonde, maar een echte militaire deugd.”

(SR and FM for Tagtik/Photo: Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren