Tagtik

“Poetin maakt niemand meer bang”

De nucleaire dreigementen van de leider van het Kremlin intimideren niemand meer, althans dat denken Russische analisten. 

Een Russische functionaris, die anoniem wilde blijven en werd geciteerd in de Washington Post, legt uit dat “de immuniteit voor dergelijke uitspraken al is ontwikkeld en dat niemand er nog bang van wordt”. Deze vaststelling benadrukt de beperkingen van Poetins strategie, aangezien hij sinds het begin van zijn “speciale operatie” voortdurend heeft gezwaaid met de nucleaire dreiging. Als het zijn doel was om het Westen te laten beven, dat hij beschuldigde van het overschrijden van de rode lijn (levering van wapens, tanks, langeafstandsraketten aan de vijand, enz.), dan is dat niet gelukt. Een Russische wetenschapper voegde eraan toe: “Het is duidelijk dat de rode lijnen die Moskou heeft getrokken door het Westen worden genegeerd en dat Moskou meer significante maatregelen moet nemen om de ernst van zijn bedoelingen aan te tonen”.

Voor een Russische analist is het scenario van een nucleaire reactie het minst waarschijnlijk, om twee redenen: deze beslissing zou “de partners van Rusland in het Zuiden van streek maken”, en zou een zekere politieke impact hebben voor Moskou, en het zou “weinig militaire effectiviteit” hebben. Tatiana Stanovaya, oprichter van het Franse politieke adviesbureau R.Politik, ondersteunt deze argumenten. Volgens haar zou het gebruik van kernwapens de slechtste optie zijn voor alle betrokken partijen in het conflict, inclusief de Russische president. Tatiana Stanovaya gelooft ook dat het Westen nog agressiever zou moeten zijn om Poetin tot zulke extremen aan te zetten. 

Volgens andere Russische experts zou Moskou “de zaken moeten opvoeren” en bijvoorbeeld de luchtmachtbases in Polen en Roemenië moeten aanvallen waar de F-16's die aan Oekraïne zijn geleverd, zijn opgeslagen. Lawrence Friedman, hoogleraar militaire studies aan het King's College in Londen, meent dat het Kremlin alternatieven voor kernenergie zou kunnen overwegen en zou kunnen kiezen voor “sabotageoperaties tegen militaire doelen of andere infrastructuur in het Westen”. 

Ze komen allemaal tot dezelfde conclusie: de dreigementen van de Russische president waren “opzettelijk dubbelzinnig” en lieten ruimte voor interpretatie... En gewoonlijk gaan mensen steeds van het slechtste uit.

(SR and Manon Pierre for Tagtik/Source: L’Indépendant/Picture by tatarstan.ru via WikiCommons under licence Creative Commons Attribution 4.0 International)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren