Tagtik

Lucht kleurt oranje na spectaculaire vulkaanuitbarsting in Ijsland (VIDEO)

Op het IJslandse schiereiland Reykjanes is maandag een vulkaan uitgebarsten. De uitbarsting vond plaats ongeveer 3 kilometer ten noorden van de stad Grindavík, een gebied waar bewoners eerder dit jaar uit hun huizen werden geëvacueerd in afwachting van de uitbarsting.

Ambtenaren benadrukken dat de vulkaanuitbarsting geen levensbedreiging vormde, maar wilden dat het gebied afgesloten werd voor al het verkeer en waarschuwden mensen met klem om het gebied niet te naderen.

Bij het begin van de uitbarsting bereikten de magmafonteinen op hun hoogste punt ongeveer 30 meter, aldus het IJslandse Meteorologisch Bureau (IMO). Hoewel de hoogte van het magma dinsdag al lager was, zijn er momenteel nog drie uitbarstingsopeningen verspreid langs de oorspronkelijke kloof.

De omvang van de uitbarsting bleef dinsdag afnemen, maar het meteorologische instituut van Ijsland registreerde sinds het begin van de uitbarsting meer dan 300 aardbevingen boven de magmakanalen.

De vulkaanuitbarsting kwam er na weken van seismologische activiteit. De spectaculaire uitbarstingen van lava houden lelijk huis in het landschap, enorme rookpluimen werden uitgestoten. Het levert alvast spectaculaire beelden op voor wie veilig thuis zit. 

(Tagtik/Picture: Youtube)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren