Tagtik

Mars van Wagner op Moskou stopgezet: Wit-Rusland biedt noodoplossing

De huurlingen van de Wagner Groep kwamen vrijdag in opstand en namen het militaire hoofdkwartier van het Russische leger in Rostov aan de Don in. Daarna rukten zij op tot binnen 200 kilometer van Moskou. Poetin noemde het hoogverraad en muiterij. Uiteindelijk maakten de huurlingen rechtsomkeer op bevel van baas Jevgeni Prigozjin. Hij ging immers akkoord met een de-escalatievoorstel om zo naar eigen zeggen bloedvergieten te voorkomen.

Terwijl Poetin Wagner-leider Prigozjin zaterdagochtend nog een verrader noemde en duidelijk maakte dat ze zullen gedood worden, zorgde een tussenkomst van de Wit-Russische president Loekasjenko er voor dat er alsnog een uitweg werd gevonden voor de alles-of-niets-actie van Prigozjin. Drieduizend Tsjetsjeense elitetroepen stonden klaar om Moskou te beschermen, maar zij moesten dus niet in actie komen aangezien de Wagner-groep in extremis de mars op Moskou beëindigde.

Onder bemiddeling van de Wit-Russische president Loekasjenko werd de crisis zaterdag ontmijnd. Onder het akkoord zal Prigozjin niet vervolgd worden voor de opstand, en zal hij naar Wit-Rusland verhuizen. Strijders van de Wagner-groep hebben de Zuid-Russische stad Rostov aan de Don trouwens opnieuw verlaten en keren terug naar hun veldkampen.

(Skwadra by Tagtik/Source: AFP - Belga - Vedomosti - Telegram - BBC/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren