Tagtik

Met z'n allen thuisblijven van kerstmarkten door 'zeer groot' risico op terreuraanslag?

Europees commissaris voor Binnenlandse Zaken Ylva Johansson waarschuwt dat Europa “een zeer groot risico loopt op terreuraanslagen” tijdens de kerstperiode als gevolg van de oorlog in Gaza, tussen Israël en Hamas.

De EU-commissaris gaf geen details over informatie van de veiligheidsdiensten die tot deze waarschuwing zou hebben geleid, maar ze wees op de verhoogde terreurniveaus in sommige van de 27 EU-lidstaten en de toename van het aantal meldingen van antisemitische incidenten, evenals meer haatzaaiende en extremistische berichten online.

Zij verwees wel naar de aanval nabij de Eiffeltoren in Parijs van vorig weekend waar een Duitser gedood werd door een man die zich voor zijn daad liet inspireren door IS. In oktober werd in het Noord-Franse Arras ook al een Franse leraar doodgestoken in wat de Franse overheid als een terreurdaad bestempelde.

De Europees commissaris  weigerde specifiek veiligheidsadvies te geven aan het winkelend publiek tijdens de feestdagen of aan mensen die naar kerstmarkten gaan, en zei dat dit de verantwoordelijkheid was van de nationale regeringen.

Een rapport van de Duitse staatsveiligheid benadrukte vorige week alvast dat verschillende islamistische organisaties oproepen tot een jihad tegen “westerse kruisvaarders en zionisten”, als reactie op de oorlog in de Gazastrook. De Duitse autoriteiten maken zich luidop zorgen over mogelijke terreuraanvallen door 'lone wolves' op Europees grondgebied. Eerder werden al twee tieners opgepakt die een aanslag beraamden op de kerstmarkt van Leverkusen en een twintiger die terreur wilde zaaien op de kerstmarkt van Hannover.

(Skwadra by Tagtik/Source: AP - Politico/Illustration picture: Image by Tonda Tran from Pixabay)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren