Tagtik

Mission accomplished: Niemand meer om te vaccineren in Portugal

Dankzij een strikt georganiseerd vaccinatiebeleid prijkt Portugal wereldwijd bovenaan de lijst met de meeste gevaccineerde inwoners. Zowat 98 procent van alle inwoners die gevaccineerd mogen worden (ouder dan 12 jaar), heeft effectief een prik gehad. Nog slechts 2 procent van de bevolking kan dus gevaccineerd worden, al de rest koos er dus voor om zich te laten vaccineren tegen Covid-19.

Meer dan 85 procent van de Portugese bevolking is inmiddels volledig gevaccineerd in Portugal. Daar komt nog eens 2,6 procent bij dat alvast één vaccin ontving. En zo heeft het land de hoogste vaccinatiegraad ter wereld bereikt.

Het succes van de vaccinatiecampagne in Portugal wordt toegeschreven aan vice-admiraal Henrique Gouveia e Melo. De regering schakelde hem immers exclusief in om de Portugezen warm te maken voor 'de oorlog tegen de pandemie'. Zijn aanpak bleek dan ook bijzonder succesvol te zijn. De Portugese admiraal stelde een uitzonderlijk vaccinatieteam samen dat bestond uit wiskundigen, artsen, analisten en strategische experts. Stuk voor stuk met een militaire achtergrond. Zijn beste advies aan landen die worstelen met hun vaccinatiecampagne: “mensen vinden die geen politici zijn”. Dat is volgens de admiraal zijn grootste troef geweest tijdens de crisis.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren