Tagtik

Moskou dreigt levering Amerikaanse langeafstandsraketten te “vernietigen”

De VS is bereid om Kiev toestemming te geven langeafstandsraketten in te zetten tegen doelen in Rusland. Nieuwsmedium Capitol Hill verraste dinsdag met dat nieuws door te citeren uit een interview met de voorzitter van de commissie Buitenlandse Zaken in het Huis, Michael McCaul.

“Ik heb twee dagen geleden met minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken gepraat en hij zal met zijn Britse collega van Londen naar Kiev gaan om te vertellen dat het land Rusland mag treffen met ATACMS-raketten.” Oekraïne zal de ATACMS wel heel spaarzaam moeten inzetten. De productie in de VS is wel al opgedreven, maar de voorraad blijft momenteel nog steeds beperkt. Intussen zijn Amerikaanse en Britse ministers van Buitenlandse Zaken aangekomen in Kiev, waar ze de Oekraïense president Volodomir Zelenski ontmoeten en hem dus waarschijnlijk groen licht zullen geven. 

Omdat de Verenigde Steten vreesden voor escalatie, mocht Kiev tot nu toe enkel Amerikaanse raketten inzetten die maar 77 kilometer ver dragen. Maar nu geeft het Oekraïne dus de toelating om ATACMS met een reikwijdte van 300 kilometer in te zetten, waardoor Oekraïne zowat 245 strategische militaire doelwitten diep in Rusland zal gaan kunnen raken.

"Gepaste reactie van Moskou"
Als Oekraïne die raketten gebruikt, zal Moskou een "gepaste reactie" tonen. Dat zegt Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov, maar hij voegde er ook aan toe dat "er geen reden is om overal een soort reactie te verwachten".

De Russische viceminister voor Buitenlandse Zaken, Sergei Ryabkov, heeft dan weer gezegd dat Rusland de leveringen van dergelijke raketten zal "vernietigen". Zo meldt het Russische nieuwsagentschap Tass. Hij dreigt ermee dat ze de oorlog zullen doen escaleren.

(SR for Tagtik/Source: Tass - Reuters/Illustration picture: Pixabay)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren