Tagtik

New York, bevrijd van Russische troepen

Terwijl het Russische leger beweerde de stad New York in de Donetsk-regio te hebben veroverd, hebben Oekraïense troepen de rollen nu mogelijk omgedraaid.



Op 20 augustus kondigde het Russische ministerie van Defensie in zijn dagelijkse rapport aan dat “de Centrumgroep (...) Novgorodskoye (Russische naam voor New York, nvdr) heeft bevrijd, een van de grootste steden in de Toretsk-agglomeratie en een strategisch belangrijk logistiek centrum”. Er wordt gezegd dat de stad een belangrijk logistiek knooppunt is voor de Oekraïense strijdkrachten.



Een Oekraïense brigade beweert nu de controle over “een deel van de stad” te hebben heroverd. Deze succesvolle tegenaanval stelde Kiev ook in staat om Oekraïense soldaten “te deblokkeren” die “omsingeld waren door vijandelijke troepen”, aldus de Azov-brigade op Telegram. Een zeldzame opmars van het Oekraïense leger in de regio Donetsk in Oost-Oekraïne sinds maanden. 



“Op dit moment blijft de situatie gespannen. De Russen voeren tot 15 aanvallen per dag uit in het gebied waar de brigade de verantwoordelijkheid over heeft. Ondanks de hevige gevechten houden onze soldaten stand en voeren ze met succes tegenaanvallen uit”, benadrukt Azov.



Een beetje achtergrond



In de 19e eeuw vestigden Duitse kolonisten zich in de stad New York, die tot 1951 die naam droeg. Dat jaar, toen de Koude Oorlog woedde, besloten de Sovjetautoriteiten om het “Novgorodskoye” te noemen, meldt de Belgische media La Libre. 

In de zomer van 2021 werd de stad opnieuw New York, onder de druk van Oekraïense activisten. 



(Fausto with Manon Pierre - Source: La Libre/RTBF - Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren