Tagtik

New York is in handen van de Russen

Dinsdag beweerde het Russische leger de stad New York in de Donetsk-regio in het oosten van Oekraïne te hebben veroverd. 

In zijn dagelijkse rapport stelde het Russische ministerie van Defensie dat "de Centrumgroep (...) Novgorodskoye (Russische naam voor New York, noot van de redactie) heeft bevrijd, een van de grootste steden in de Toretsk agglomeratie en een strategisch belangrijk logistiek centrum". De stad zou een belangrijk logistiek knooppunt zijn voor de Oekraïense strijdkrachten.

Een beetje achtergrond 
In de 19e eeuw vestigden Duitse kolonisten zich in de stad New York, die tot 1951 die naam droeg. In dat jaar, toen de Koude Oorlog woedde, besloten de Sovjetautoriteiten het om te dopen tot "Novgorodskoye", meldt de Belgische krant La Libre. 

In de zomer van 2021 werd de stad opnieuw New York, toen de druk van Oekraïense militanten toenam. 

En hoewel de verrassingsaanval van Oekraïne op Russisch grondgebied twee weken geleden de aandacht van de Russische troepen op Koersk heeft gevestigd, heeft dit het epicentrum van de gevechten, dat in Oost-Oekraïne blijft, niet verplaatst. Russische soldaten, beter uitgerust, boeken daar snelle vooruitgang. Vladimir Poetin heeft van de verovering van de hele Donbass (inclusief de regio's Donetsk en Lugans) een absolute prioriteit gemaakt. 

(SR and Manon Pierre for Tagtik/Source: La Libre/Illustration: Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren