Tagtik

"Nieuwe, extremere jihadi's staan klaar"

Ceapire, het Centrum voor Advies inzake Preventie en Interventie met betrekking tot Radicalisme en Extremisme uit Borgerhout, waarschuwt dat nieuwe jihadi's klaarstaan en dat die zelfs nog extremer zijn dan de vorige generaties.

Bij Ceapire vertrekt de deradicalisering vanuit de Koran en de uitspraken van de profeet Mohammed en wordt gewezen op de manipulatie daarvan door IS of Al Qaida. Daarna wordt gewerkt aan het vijandbeeld en de te kortzichtige interpretatie van de Koran.

De manier waarop de jihadi's worden geronseld, verandert drastisch. Het ronselen gebeurt niet meer op de pleintjes, maar op het internet. "Ze zitten op 'FIFA'", zo vertelt Ilyas Zarhoni van centrum Ceapire bij Het Laatste Nieuws. "Daar, en op spelletjes zoals 'Fortnite', benaderen ze kinderen van elf, twaalf jaar. Binnen de kortste keren hebben ze sommigen van hen naar het darkweb gelokt, waar die gastjes helemaal gebrainwasht worden."

"Deze kinderen zijn opgegroeid met en dus gewend geraakt aan de gruwel van IS: de perfect geregisseerde clips waarin vijf camera's een onthoofding filmen, dat vinden zij geweldig", zo waarschuwt Zarhoni. "Hun drempel om tot geweld over te gaan is volgens mij nog lager geworden."

(Fausto by Tagtik/Source: Het Laatste Nieuws/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren