Tagtik

Nog geen 2 procent van 500 miljoen containers wordt gecontroleerd

De drugsoorlog in Antwerpen is al enkele maanden helemaal uit de hand gelopen in Antwerpen. Meerdere keren per week worden woningen onder vuur genomen met wapens of worden granaten gegooid. Maandag kwam een 11-jarig meisje zelfs om het leven toen meerdere kogels werden afgevuurd op een woning in het Antwerpse district Merksem. De tientallen aanslagen van de afgelopen maanden hebben allemaal een link met de internationale drugshandel via de haven van Antwerpen. 

De haven van Antwerpen is nog steeds bijzonder aantrekkelijk voor drugshandelaars. Maar ook in andere havens krijgt men maar geen vat op deze criminele bendes. Op 500 miljoen containers wordt wereldwijd nog geen 2 procent gecontroleerd. Dat cijfer werd gecommuniceerd door Bob Van Den Berghe als vicehoofd van het Container Control Programme van de Verenigde Naties en van de Wereld Douane Organisatie. Europol schat dat 11 procent van de drugssmokkel wordt onderschept. 

Nationale veiligheidsraad?
Naar aanleiding van de moord op het 11-jarige meisje in Merksem, eisen heel wat politici, waaronder Antwerps burgemeester Bart De Wever, een drastisch nieuwe aanpak. "Ik ben woedend, ik kan het nog amper verbergen." Burgemeester Bart De Wever smeekt niet langer, maar eist dat de Nationale Veiligheidsraad samenkomt naar aanleiding van de dodelijke schietpartij in Merksem. "Zolang er geen extra middelen komen, zal de drugscriminaliteit blijven woekeren", benadrukt De Wever bij ATV.

“Ik vraag nu heel nederig en beleefd: roep die Nationale Veiligheidsraad samen, leg een plan op tafel en plan de uitvoering daarvan. Dat neemt zijn tijd, maar neem intussen noodmaatregelen. Schraap volk bij de federale politie bij elkaar en stuur ze naar de Antwerpse haven. Stuur desnoods het leger, het maakt me niet uit, maar begin op zijn minst die haven te bewaken en maak prioriteit van het versterken van de gerechtelijke diensten daar achter. De fgp van Antwerpen is momenteel de meest onderbemande van het land.”

Machteloos
De burgemeester en N-VA-voorzitter voelt zich machteloos. “We zien het allemaal boven onze hoofden afspelen. Vanuit Dubai geven die mensen opdrachten aan moordenaars, die vanuit Nederland komen. Vanuit Antwerpen kan je er niks tegen doen. Al jaren smeek ik om die criminelen een halt toe te roepen voor het nog erger wordt. En dan moet er een kind sterven vooraleer er voor het eerst echt een reactie komt.”

(Skwadra by Tagtik/Source: ATV - Het Nieuwsblad/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren