Tagtik

Oekraïense holocaustoverlevers vrezen nu te sterven door Russische wreedheden

Duizenden overlevenden van de nazi-genocide leven nog steeds in Oekraïne, waar zij nu lijden onder de gevolgen van de Russische militaire agressie, die trouwens geen tekenen vertoont dat deze binnenkort zal eindigen.

Ze zijn bang dat hun dagen zullen eindigen zoals ze zijn begonnen: te midden van de sirenes en bombardementen die het Kremlin naar Europa heeft teruggebracht.

“Mijn jeugd begon met de Tweede Wereldoorlog en in mijn laatste dagen moet ik die vreselijke dingen opnieuw beleven”, vertelde Valentina Kavsan aan EFE. Ze moest in 1941, toen ze nog maar twee jaar oud was, met haar gezin de Oekraïense stad Dnipro verlaten. Ze vluchtte met haar familie voor de oprukkende nazi’s oostwaarts en zocht haar toevlucht in Rusland.

De huidige acties van Rusland nemen Valentina terug naar de nachtmerrie die ze als kind beleefde. Een paar weken geleden brak een explosie van een Russische raket of drone al de ramen van Valentina's gebouw. Een nabijgelegen school raakte ook beschadigd bij de aanval. De nachtmerrie herhaalt zich voor Valentina, die had gehoopt zorgerloos te kunnen genieten van haar oude dag.

(Tagtik/Source: EFE/Picture: Norman Koroliuk for Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren