Tagtik

Oekraïne ontwapent Moskou met 3 gerichte drone-aanvallen op munitiedepots

Moskou minimaliseerde de impact van de Oekraïense droneaanvallen op de munitiedepots van Oktyabrsk, Tikhoretsk en Toropets enorm. Maar op satellietbeelden is de ware ravage te zien die werd aangericht. Rusland is bijgevolg (tijdelijk) toch wel heel wat vuurkracht kwijt.

Op 18 september vond de eerste aanval met honderden drones plaats op het munitiedepot van Toropets. Er zou maar liefst 30.000 ton munitie ontploft zijn. Dat zorgde zelfs voor een schok van 2.8 op de Schaal van Richter. Volgens Oekraïense bronnen lagen er ook Iskander-raketten, ballistische raketten, zweefbommen en artilleriegranaten. Een zwaar verlies voor Moskou.

Op 21 september scoorde Kiev opnieuw met een dubbelslag. Het liet drones zowel de depots in Tikhoretsk als in Okyabrsk aanvallen, die meer dan 1.000 kilometer van elkaar verwijderd liggen.

En eveneens op 21 september sloegen de Oekraiënse drones nogmaals toe, ditmaal in Oktjabrsk, op net geen 500 kilometer van het front. Daar werd een artillerie-arsenaal opgeblazen. Volgens Amerikaanse bronnen lagen in dat depot peperdure Iskander-raketten en Tochka-U tactische ballistische raketinstallaties en bijbehorende munitie opgeslagen. 

Door deze gerichte aanvallen zijn de Russen tijdelijk heel wat wapens en munitie kwijt waardoor ze hun strategie grondig moeten aanpassen. Uit voorzorg is het aantal aanvallen over de hele frontlijn afgenomen, de intensiteit ervan ook. Rusland zou nu al zijn vuurkracht inzetten aan Voehledar in Donetsk. 

(SR for Tagtik/Source: BBC - The Guardian - Nieuwsblad/Illustration picture: Dmitry Bukhansov for Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren