Tagtik

Oekraïners vernietigen grootste rakettenarsenaal van Rusland: vuurbol vanuit ruimte zichtbaar

In de nacht van dinsdag op woensdag heeft het Oekraïense leger een Russisch wapendepot gebombardeerd in Toropets in de Russische regio Tver, op zo'n 165 kilometer ten noordwesten van Moskou.  De ontploffing veroorzaakte zelfs een aardbeving. 

In het munitiedepot lag maar liefst 30.000 ton munitie opgeslagen. De Oekraïners gebruikten drones om het depot aan te vallen. De ontploffingen daar veroorzaakten spectaculaire beelden en een indrukwekkende vlammenzee. De vuurbol was zelfs tot in de ruimte te zien. De toegesnelde brandweermannen hadden meerdere uren nodig om de brand onder controle te krijgen. Oekraïne had wel honderd drones ingezet om het wapendepot niet ver van de grens met Wit-Rusland te vernietigen. 

Het bleek om het grootste rakettenarsenaal van Rusland te gaan. Er lag een arsenaal opgeslagen aan peperdure Iskander-kruisraketten, S-300 luchtafweerraketten, Noord-Koreaanse ballistische raketten en de gevreesde ‘zweefbommen’. Volgens officiële informatie bestond het depot uit vele units, die elk tot 240 ton explosieven. In 2018 werd het depot nog uitgebreid. Veruit alles werd omgetoverd tot as door de Oekraïense aanvallen.

(SR for Tagtik/Illustration: Andy Cat for Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren