Tagtik

'Ontplofte reuze-aquarium was tikkende tijdbom'

Een aquarium is vorige week vrijdag gebarsten in het Radisson Collection Hotel in het DomAquarée-complex aan de Karl-Liebknecht-Strasse in het centrum van Berlijn. 

Het aquarium was echt het pronkstuk van de lobby van het Radisson Collection hotel. De 'AquaDom' is maar liefst 16 meter hoog in kokervorm en heeft een ingebouwde transparante lift. Het is het gootste aquarium ter wereld in haar soort. Rond 5.45 uur was er een heel harde knal, waarna het water begon te lekken en op straat stroomde. Het aquarium bevat maar liefst een miljoen liter water en het zou het grootste vrijstaande cilindrische aquarium ter wereld zijn. In het aquarium zitten 1.500 tropische vissen. Zo'n 100 hulpverleners kwamen ter plaatse in het hotel. Twee personen raakten lichtgewond. Geen enkele vis overleefde het incident. De knal was enorm, zelfs voor het hotel op straat lagen brokstukken. De deuren van het hotel werden de straat op geblazen. De oorzaak zou liggen bij materiaalmoeheid. In 2020 werd het aquarium volgens de Duitse pers nog gerenoveerd.

'Inspectie om de twee jaar vereist'
De Aquadom zou volgens experts 25 jaar moeten meegegaan hebben, maar in dit geval begaf het materiaal het na 19 jaar. Het bedrijf dat het aquarium bouwde had het om de twee jaar moeten inspecteren, klinkt het. "Anders is er sprake van nalatigheid", stelt expert Hermann Schuran in de Duitse krant Bild. Volgens Schuran had de constructie na de bouw ook verwarmd moeten worden tot 80 graden, en nog eens na de renovatie 2.5 jaar geleden, dit om stress-scheurtjes in het plexiglas te vermijden. 

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Twitter)

Ook dit kan u interesseren