Tagtik

Ontsnapte leeuwin blijkt wild zwijn te zijn: oordeelt u zelf maar! (VIDEO)

Het nieuws verspreidde zich deze week over de hele wereld: een leeuwin zou rond de Duitse hoofdstad Berlijn dwalen. Ze zou zelfs waargenomen zijn toen ze een wild zwijn ving et vervolgens verorberde. Een video gemaakt door een getuige overtuigde het merendeel van de mensen, maar niet iedereen. De sceptici kregen na uitgebreid onderzoek gelijk.

Ongeveer 60.000 bewoners van voorsteden van Berlijn zoals  Kleinmachnov, Stahnsdorf en Teltow werden donderdagochtend via sociale media en met luidsprekerwagens opgeroepen hun huis niet te verlaten omdat een leeuwin uit de dierentuin is ontsnapt. "Ga niet het bos in, ga niet joggen", zei Michael Grubert, burgemeester van Kleinmachnow. 

Donderdagvoormiddag werd het waarschuwingsgebied nog verder uitgebreid door het Federale Bureau voor Civiele Bescherming en Rampenbestrijding.

Het dier zou in de nacht van woensdag op donderdag zijn waargenomen langs een weg in Kleinmachnov. De leeuwin zou rond middernacht een wild zwijn hebben aangevallen. Ooggetuigen zagen dit gebeuren en verwittigden de politie. Een autobestuurder plaatste een filmpje van de ontsnapte leeuwin op social media. Er werd intussen een zoekactie opgestart. Vijf jagers speuren met verdovingsgeweren in het zoekgebied en er zijn ook dierenartsen aanwezig. De politie wil immers proberen om het roofdier op een diervriendelijke manier te vangen. Buurtbewoners worden dan ook gevraagd binnen te blijven. Ze moeten ook hun huisdieren zoveel mogelijk binnen houden. 

Grote middelen werden ingezet
Omdat het dier mogelijk erg gevaarlijk is, werden er kosten, noch moeite gespaard. Er werd met een helikopter, drones, gepantserde wagens, warmtecamera’s, jagers met verdovingsgeweren en dierenartsen naar de katachtige gezocht. Ook waren een dertigtal politiewagens en 200 agenten aanwezig. Het was niet duidelijk vanwaar de leeuwin afkomstig zou kunnen geweest zijn. Geen dierentuin of circus maakte melding van een ontsnapt dier.

Er is geen leeuw!
Tijdens een persconferentie bevestigden de burgemeester van Kleinmachnow en de politie vrijdag plots dat er helemaal geen leeuw is. Volgens de verzamelde informatie zou het immers gaan om een wild zwijn. De politie en het stadsbestuur hebben met experts naar de beelden gekeken en denken dat het geen leeuwin kan zijn. Een leeuwin zou een hollere rug hebben en bewegen met de staart tijdens het lopen, in tegenstelling tot het dier op de video. Op de beelden loopt het dier achter struiken, waardoor het niet volledig zichtbaar is. Deskundigen uitten bij Duitse media eerder al hun twijfel over de aanname dat het om een leeuwin zou gaan en zeiden dat het gedrag typisch was voor een zwijn in een stedelijke omgeving. Het dier reageert nauwelijks op het plotselinge felle licht en lijkt te graven in de grond.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren